Kuinka usein viikon mittaan on järkevää käydä kaupassa?

Kirjoitin jo aiemmissa teksteissäkin siitä, että loma-aikana kävimme päivittäin kaupassa ja ostimme vain yhden päivän ruokatarpeet kerralla. Aiemmin keväällä olimme kuitenkin olleet jo sellaisessa tilanteessa, että kävimme vain kerran viikossa kaupassa ja ostimme vakiokauppalistan mukaan koko viikon ruuat kerralla. Ajattelin, että tuo kerran viikossa kaupassa käynti on kaiken kaikkiaan järkevämpää: ei kulu aikaa niin paljon, ei tule ostettua heräteostoksia kauppalistan kanssa ostoksia tehdessä, ei ole kaiken maailman mielitekoja, kun menee kauppaan kylläisenä jne. Tällä hetkellä meillä on sellainen tilanne, ettemme ole päässeet takaisin tuohon kerran viikossa kaupassa- rytmiin. Käymme kaupassa siis silloin kuin ehdimme ja ostamme, mitä milloinkin tarvitsemme. Aika usein tulee ostettua myös niitä heräteostoksia, kun kauppalistan käyttökin on jäänyt vähän heikoksi. Olen kyllä edelleen sitä mieltä, että esimerkiksi rahankäytön kannalta kerran viikossa on paljon järkevämpi ratkaisu, mutta nyt syksyn myötä olen saanut ahaa-elämyksen siitä, että ei se useammin viikossa kaupassa käyntikään välttämättä tarkoita sitä, että sieltä tulisi ostettua aina jotain ruokavalioon sopimatonta. Ahaa-elämykseni oli siis se, että pitää olla selkeä suunnitelma aterioista, oli se sitten tälle päivälle tai koko viikolle tai minkä pituiselle ajalle tahansa. Itse mietin ruokailuni välillä pidemmäksi ajaksi kerrallaan, välillä taas mietin aamulla, mitä tänään söisin. Katson, mitä kaapista löytyy ja jos on puutteita, käyn kaupassa hyvissä ajoin ennen ruokailuajankohtaa (eli nälkää). Olen ottanut ruokavaliooni enemmän kasvisruokia mukaan ja kuinka kätevää onkaan, kun kuiva-ainekaapista löytyy mm. papuja, linssejä ja kikherneitä, jos nyt onkin niin, ettei jääkaapissa ole mitään lihoja tai muita proteiinin lähreitä lämmintä ruokaa varten. Ja nyt kun olen näitä kasvisvaihtoehtoja alkanut käyttää, huomaan niistä valmistuvan herkullisia ruokia, joita syön mielelläni. Olen siitä vähän omituinen lihansyöjä, etten oikeastaan tykkää mistään lihasta. Kasvisruokien valmistaminenkin on helpompaa, kun lihat käristän aina ihan kuiviksi, että ovat varmasti kypsiä! 😀

Erona meidän loma-ajan kauppareissuihin ja tämän hetkisiin kaupassakäynteihin on siis se, että kesällä mietittiin, mitä tänään syödään, toinen vastaa en tiedä, no en minäkään. Jotain helppoa ja nopeaa ja herkullista ja rasvaista. Miksi? Miksi ei nopeaa, helppoa ja terveellistä, mistä tulee hyvä ja energinen olo? Täytyisikin keksiä jotain väsyneiden ja kiireisten hetkien pelastajaruokia, jolloin valitaan niistä, kun tulee se hetki, kun tekisi mieli lähteä kauppaan hakemaan nakkeja ja ranskalaisia.

Meidän perheessä on käytössä Keep- kauppalista, jonka olemme jakaneet niin, että molemmilla on puhelimen näytöllä sama näkymä. Tuo helpottaa kyllä kaupassa käyntiä, kun toinen voi kotona päivittää listalle tarvittavia tuotteita ja toinen voi ne käydä kaupasta ehtiessään noutamassa. Ja kaupassa tuotteet voi vain klikata listalta pois sitä mukaa, kun ne on kerätty. Mutta oli lista sitten älypuhelimen näytöllä tai paperille kirjoitettuna, ainakin itsellä tulee harvemmin poikettua listasta kuin silloin, jos on vain mielessä, mitä lähtee hakemaan ja huomaakin kaupassa ostelevansa ihan mitä sattuu lisäksi.

Tältä näyttää käyttämämme ja käteväksi havaitsemamme ostoslista! Ostoslista tällä kertaa sisältää pääasiassa muille perheenjäsenille tarjottavia aineksia.

Tältä näyttää käyttämämme ja käteväksi havaitsemamme ostoslista! Ostoslista tällä kertaa sisältää pääasiassa muille perheenjäsenille tarjottavia aineksia.

Olen ollut tällä viikolla vähän flunssassa, joten olen keskittynyt lepäilemiseen sekä näihin ravintoasioihin. Enää ei näköjään tarvitse heti lohduttaa itseään kipeänä olemisen vuoksi ruoalla (lue: herkuilla), vaan olen saanut pidettyä ruokailut terveellisinä ja herkuttomina. Ja painokin on tullut tällä viikolla alaspäin, toivottavasti ne ei kuitenkaan ole lihakset, jotka käyttämättöminä sulaa! Halu olisi kova päästä liikkeelle ja salille varsinkin, mutta maltan vielä mieleni ja parantelen flunssan ensin pois.