Pilates parantaa kehonhallintaa, ryhtiä ja liikkuvuutta

Pilateksen historia

Pilates juontaa juurensa 1900-luvun alkuun, jolloin Joseph Pilates kehitti nimensä mukaisen lajin, joka keskittyy kehonhallintatekniikoihin. Pilates nousi suureen suosioon amerikkalaisten filmitähtien kautta ja on levinnyt sen jälkeen laajalti ympäri maailmaa. Suomeen pilates rantautui 2000-luvulla, ja on ollut suomalaisten suosiossa siitä lähtien.

Pilates on yhdistelmä voimistelun ja tanssin tekniikoista, ja tapahtuu pääosin lattiatasossa. Pilateksessa keskitytään parantamaan ryhtiä ja kehonhallintaa aktivoimalla keskivartalon syviä lihaksia. Liikkeet sidotaan toisiinsa lajinomaisen lateraalisen hengityksen avulla.

Kehonhallintaa pilateksella

Pilates perustuu kuuteen perusperiaatteeseen: liikkeen hallintaan, keskittymiskykyyn, keskivartalon käyttöön, hengitystekniikkaan, liikkeiden täsmällisyyteen ja -virtaukseen. Liikkeiden täsmällisyys on pilateksen kulmakiviä, sillä tunnilla ei riuhdota äärimmilleen vaan tehdään liikkeet huolella hengitellen. Tämän vuoksi keskittymisen harjoitteleminen on tärkeaä osa pilatesta.


Hengitys kuuluu vahvasti pilatekseen ja liikkeen sujuvuuteen. Pilateksessa pyritään harjoittamaan ryhtiä aktivoivia lihaksia, joka onnistuu esimerkiksi litistämällä vatsaa sisäänpäin. Hengittämiseen keskittynyt harjoittelu saattaa olla tuttua joogasta, mutta sen ja pilateksen hengitystekniikassa on suuria eroja. Pilateksessa hengitys pyritään ohjaamaan litteällä vatsalla rintakehää kohti, kun esimerkiksi joogassa vatsan annetaan pullistua sisäänhengityksellä.

Pilateksen hyödyt

Pilateksen avulla voit kehittää voimaa, kehonhallintaa, liikkuvuutta ja kehotietoisuutta. Kehon osat pyritään yhdistämään toisiinsa vahvan keskustan avulla. Keskivartalon syvät lihakset toimivat kehon tukirankana, jotka ylläpitävät hyvää ryhtiä ja tervettä selkää. Suurin osa niskan, hartiaseudun ja selän vaivoista johtuu passiivisesta elämäntavoista ja erityisesti pitkistä istumisjaksoista, jolloin keskivartalon tukilihakset ja pakarat ovat passiivisia aivan kuin unessa. Vahva keskivartalo auttaa myös suoriutumaan paremmin muissa liikuntalajeissa, sekä saattaa olla kriittinen tekijä kuntouttavana liikuntana.

Pilateksen aloittaminen

Pilateksen aloittaminen on helppoa – laji sopii kaikille. Pilates on siitä erikoinen laji, että se soveltuu aloittelijasta ammattiurheilijaan eli hyödyttää kaikkia. Ladyt-kuntosaleilla pilates-tunnit kuuluvat ryhmäliikuntatuntien valikoimaan, joten tunneille pääsee joka viikko osana kattavaa ryhmäliikunnan valikoimaa.

Pilatesvälineet ja -vaatetus

Joseph Pilates oli innokas kokeilemaan ja rakentamaan pilateksen harjoittelua helpottavia apuvälineitä. Pilatesta harjoitellaan kuitenkin pääosin joogamatolla, mutta apuvälineinä toimivat erilaiset rullat, jumppapallot ja pikku painot. Pilatesta harjoitellaan joustavissa vaatteissa – missä itse kukin tykkää liikkua. Jaloissa voi olla sukat tai jumppatossut, mutta kenkiä pilateksessa ei tarvitse.

Tutustu Ladyt-kuntosalien ryhmäliikuntatuntien valikoimaan >>