Jooga – tyylisuunnat ja vinkit aloittamiseen sekä vaatetukseen

Joogan historia ulottuu muinaiseen Intiaan

Joogan synty ulottuu pitkälle intialaisten historiaan jo ennen ajanlaskun alkua, mutta nykymuotoisen modernin joogan arvioidaan syntyneen 1800-luvulla, jolloin se lähti leviämään Intiasta länsimaihin. Joogaan on aiemmin liittynyt vahvasti hengellisiä ja uskonnollisia tarkoitusperiä, mutta nykyisin modernia joogaa harrastetaan liikuntamuotona ilman uskonnollista merkitystä.

Keskeisintä joogassa on kehon ja mielen saumaton yhteispeli, jonka vuoksi monet käyttävät joogaa omana kehollisena terapiamuotonaan. Kehon lisäksi mielen harjoittaminen on joogassa tärkeässä roolissa kokonaisvaltaisen hyvinvoinnin saavuttamiseksi.

Joogan eri tyylisuunnat

Eri nimisiä joogatunteja on nykyisin valtavat määrät ja uusien trendien perässä pysyminen voi ollakin hankalaa. Kaikki uusimmatkin joogamuodot pohjautuvat kuitenkin joogan juuriin. Nykyinen moderni jooga voidaan jakaa kahteen eri tyylisuuntaan: asentojoogaan ja meditaatiojoogaan. Asentojoogassa keskitytään nimensä mukaisesti suorittamaan erilaisia asentoja eli asanoita hengitysharjoitusten tahdittamana. Asentojoogaksi luetaan suurin osa länsimaissa suosiossa olevista joogatyyleistä. Meditaatiojoogassa keskitytään erilaisin rentoutumis- ja keskittymisharjoituksiin. Jooga on levinnyt laajalle myös kuntokeskuksiin, joissa voi törmätä mitä erilaisimpiin joogan muotoihin, kuten flow-joogaan, yin joogaan, ilmajoogaan, hot joogaan tai vaikkapa mammajoogaan. Joogatyylejä on kymmeniä, jollei satoja, ja uusia syntyy jatkuvasti vallitsevien trendien mukaisesti esimerkkeinä viinijooga, villasukkajooga ja SUP-lautajooga. Avataan hieman, mitä erilaiset joogamuodot voivat pitää sisällään.

Rauhallinen Yin jooga

Yin jooga on nostanut päätään viime vuosina ja saavuttanut suuren suosion erityisesti naisten keskuudessa. Ei mikään ihme, että jooga on noussut liikuntamuotojen trendikkäimmäksi lajiksi, sillä arjen hektisyys ja tahti vain kiihtyvät. Yin jooga on täydellistä vastapainoa arjen kiireelle, sillä sen tarkoituksena on rauhoittaa mieltä ja laukaista kehon jännitystiloja auttaen kehoa palautumaan kokonaisvaltaisesti. Yin jooga on hyvin rauhallinen joogan muoto, sillä asennoissa viivytään pitkään rauhoittuen. Eteneminen asennosta toiseen tapahtuu rauhallisesti lattiatasossa. Asennot ovat helppoja, joten Yin jooga sopii kaikille. Rauhallinen Yin jooga lisää aineenvaihduntaa nivelten, jänteiden, nivelsiteiden ja sidekudosten syvissä osissa. Se auttaa palautumaan fyysisestä ja henkisestä kuormituksesta ja rauhoittaa täten kehoa ja mieltä.

Akrobaattinen ilmajooga

Erilaiset akrobaattiset lajit ovat olleet nosteessa jo jonkin aikaa, ja ilmajooga ei ole siinä poikkeus. Ilmajoogassa käytetään hyödyksi kattoon kiinnitettyjä silkkiliinoja. Liinat toimivat apuvälineenä jakamassa kehon painoa ja ohjaamassa painopistettä haluttuun suuntaan. Liinat antavat mahdollisuuden asentoihin, joihin muuten olisi erittäin haastavaa tai jopa mahdotonta päästä. Osa liikkeistä tehdään vain osittain liinan avustuksella ja osa kokonaan ilmassa leijuen.

Kuinka voi aloittaa joogan?

Jooga on kaikkiaan rauhallinen liikuntamuoto ja sopii täten kaikille iästä ja kuntotasosta riippumatta. Jooga kehittää kehon liikkuvuutta, tasapainoa ja kehonhallintaa. Kaikki liikkeet ovat muokattavissa juuri itselle sopiviksi. Ladyt tarjoavat joogan osana viikoittaista ryhmäliikuntakalenteria, sillä lihaskuntoharjoittelun vastapainona on tärkeää huolehtia kehon ja mielen tasapainosta. Ladyt-kuntosaleilla jooga on saavuttanut suuren suosion ja tarjontaan kuuluu perinteinen asentoihin keskittyvä jooga ja rauhallinen Yin jooga. Joogaamaan pääsee siis ryhmäliikuntatuntien lomassa – tärkeintä on siis aloittaminen.

Millainen on sopiva joogavaate?

Joogaan sopivat ihan tavalliset liikuntavaatteet – joustavaa materiaalia olevat housut ja paita. Kenkiä tai edes sukkia et joogatunneilla tarvitse. Koska joogatunteja on paljon erilaisia, on hyvä huomioida, kuinka aktiivinen kyseinen joogatunti on eli painottuuko se enemmän asentoharjoituksiin vai rentoutumiseen ja meditaatioon. Aktiivisemmille tunneille riittää kevyempi varustus, mutta rentoutumiseen keskittyvillä tunneilla kannattaa olla pitkähihaista päällä. Kannattaa myös aina tarkistaa, onko joogatunnin nimeen yhdistetty sana hot, sillä ne tunnit liikutaan lämpölamppujen alla eli hiki on taattu.

Tutustu Ladyt-kuntosalien joogatarjontaan >>